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Ministry of Finance

FAQs on GST applicability on ‘pre-packaged and
labelled’ goods



Posted On:
18 JUL 2022 9:12AM by PIB Delhi

The changes relating to GST rate, in pursuance of recommendations made by the GST Council in its
47th meeting, came into effect from today, 18th of July, 2022. One such change is moving from
imposition of GST on specified goods when bearing a registered brand or brand in respect of which
an actionable claim or enforceable right in a court of law is available to imposition of GST on such
goods when “pre-packaged and labelled”.

Certain representations have been received seeking clarification on the scope of this change,
particularly in respect of food items like pulses, flour, cereals, etc. (specified items falling under the
Chapters 1 to 21 of the Tariff), as has been notified vide notification No. 6/2022-Central Tax (Rate),
dated the 13th of July, 2022, and the corresponding notifications for SGST and IGST.

Following are the Frequently asked Questions (FAQ) to clarify certain doubts/queries regarding the
GST levy on ‘pre-packaged and labelled’ goods which came into effect from today, 18th of July,
2022:

 

S. No. Question Clarification
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1.   What change has been made
with respect to packaged and
labelled commodity with
effect from the 18th July,
2022?

Prior to 18th of July, 2022, GST applied on
specified goods when they were put up in a unit
container and were bearing a registered brand
name or were bearing brand name in respect of
which an actionable claim or enforceable right in
a court of law is available. With effect from the
18  July 2022, this provision undergoes a change
and GST has been made applicable on supply of
such "pre-packaged and labelled" commodities
attracting the provisions of Legal Metrology Act,
as detailed in subsequent questions. For example,
items like pulses, cereals like rice, wheat, and
flour (aata), etc., earlier attracted GST at the rate
of 5% when branded and packed in unit container
(as mentioned above). With effect from
18.7.2022, these items would attract GST when
“prepackaged and labelled”. Additionally, certain
other items such as Curd, Lassi, puffed rice etc.
when “prepackaged and labelled” would attract
GST at the rate of 5% with effect from the 18th
July, 2022.

 

Essentially, this is a change in modalities of
imposition of GST on branded specified goods to
“pre-packaged and labelled” specified goods.

 

[Please refer to notification No. 6/2022-Central
Tax (Rate) and corresponding notification under
respective SGST Act, IGST Act]

2.   What is the scope of ‘pre-
packaged and labelled’ for the
purpose of GST levy on food
items like pulses, cereals, and
flours?

For the purposes of GST, the expression ‘pre-
packaged and labelled’ means a ‘pre-packaged
commodity’ as defined in clause (l) of section 2 of
the Legal Metrology Act, 2009, where the package
in which the commodity is pre- packed, or a label
securely affixed thereto is required to bear the
declarations under the provisions of the Legal
Metrology Act and the rules made thereunder.

Clause (l) of section 2 of the Legal Metrology Act
reads as below:

 

th
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(l) “pre-packaged commodity” means a
commodity which without the purchaser being
present is placed in a package of whatever nature,
whether sealed or not, so that the product
contained therein has a pre- determined quantity.

Thus, supply of such specified commodity having
the following two attributes would

attract GST:

 

(i)         It is pre-packaged; and

(ii)        It is required to bear the declarations under
the provisions of the Legal Metrology Act, 2009 (1
of 2010) and the rules made thereunder.

 

However, if such specified commodities are
supplied in a package that do not require
declaration(s)/compliance(s) under the Legal
Metrology Act, 2009 (1 of 2010), and the rules
made thereunder, the same would not be treated as
pre-packaged and labelled for the purposes of GST
levy

 

In the context of food items (such as pulses,
cereals like rice, wheat, flour etc), the supply of
specified pre-packaged food articles would fall
within the purview of the definition of 'pre-
packaged commodity' under the Legal Metrology
Act, 2009, and the rules made thereunder, if such
pre-packaged and labelled packages contained a
quantity upto 25 kilogram [or 25 litre] in terms of
rule 3(a) of Legal Metrology (Packaged
Commodities) Rules, 2011, subject to other
exclusions provided in the Act and the Rules made
thereunder.
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3.   What is the scope of this
coverage taking into account
various exclusion(s) provided
under the Legal Metrology Act
and the rules made thereunder?

 

For such commodities (food items- pulses, cereals,
flour, etc.), rule 3 (a) of Chapter-II of Legal
Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011,
prescribes that package of commodities containing
quantity of more than 25 kg or 25 litre do not
require a declaration to be made under rule 6
thereof. Accordingly, GST would apply on such
specified goods where the pre-packaged
commodity is supplied in packages containing
quantity of less than or equal to 25 kilogram.

 

Illustration: Supply of pre-packed atta meant for
retail sale to ultimate consumer of 25 Kg shall be
liable to GST. However, supply of such a 30 Kg
pack thereof shall be exempt from levy of GST.

 

Thus, it is clarified that a single package of
these items [cereals, pulses, flour etc.]
containing a quantity of more than 25 Kg/25
litre would not fall in the category of pre-
packaged and labelled commodity for the
purposes of GST and would therefore not
attract GST.

4.   Whether GST would apply to a
package that contains multiple
retail packages. For example, a
package containing 10 retail
packs of flour of 10 Kg each?

Yes, if several packages intended for retail sale to
ultimate consumer, say 10 packages of 10 Kg
each, are sold in a larger pack, then GST would
apply to such supply. Such package may be sold
by a manufacturer through distributor. These
individual packs of 10 Kg each are meant for
eventual sale to retail consumer.

However, a package of say rice containing 50 Kg
(in one individual package) would not be
considered a pre-packaged and labelled
commodity for the purposes of GST levy, even if
rule 24 of Legal Metrology (Packaged
Commodities) Rules, 2011, mandates certain
declarations to be made on such wholesale
package.
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5.   At what stage would GST
apply on such supplies, i.e.,
whether GST would apply on
specified goods sold by
manufacturer/producer to
wholesale dealer who
subsequently sells it to a
retailer?

GST would apply whenever a supply of such
goods is made by any person, i.e. manufacturer
supplying to distributor, or distributor/dealer
supplying to retailer, or retailer supplying to
individual consumer. Further, the
manufacturer/wholesaler/retailer would be 
entitled to  input  tax credit on GST charged  by 
his   supplier   in accordance with the Input Tax
Credit provisions in GST.

 

A supplier availing threshold exemption or
composition scheme would be entitled to
exemption or composition rate, as the case may
be, in usual manner.

6.   Whether tax is payable if such
goods are purchased in
packages of up to 25 kg/25liters
by a retailer, but the retailer
sells it in loose quantities in his
shop for any reason?

GST applies when such goods are sold in pre-
packaged and labelled packs. Therefore, GST
would apply when prepackaged and labelled
package is sold by a distributor/ manufacturer to
such retailer. However, if for any reason, retailer
supplies the item in loose quantity from such
package, such supply by retailer is not a supply of
packaged commodity for the purpose of GST levy.

7.   Whether tax is payable if such
packaged commodities are
supplied for consumption by
industrial consumers or
institutional consumers?

Supply of packaged commodity for consumption
by industrial consumer or institutional consumer is
excluded from the purview of the Legal Metrology
Act by virtue of rule 3 (c) of Chapter-II of Legal
Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011.
Therefore, if supplied in such manner as to attract
exclusion provided under the said rule 3(c),it will
not be considered as pre-packaged and labelled for
the purposes of GST levy.
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8.   ‘X’ is a rice miller who sells
packages containing 20 kg rice
but not making the required
declaration under legal
metrology Act and the Rules
made thereunder (although the
said Act and the rules requires
him/her to make a declaration),
would it still be considered as
pre-packaged and labelled and
therefore be liable to GST?

Yes, such packages would be considered as pre-
packaged and labelled commodity for the purposes
of GST as it requires making a declaration under
the Legal Metrology (Packaged Commodities)
Rules, 2011 (rule 6 thereof). Hence, miller ‘X’
would be required to pay GST on supply of such
package(s).

9.   Any other relevant issue? The Legal Metrology Act and the rules made
thereunder prescribe criterion(s) for exclusion (as
stated above) and provides certain exemptions
under rule 26 of Legal Metrology (Packaged
Commodities) Rules, 2011. It is reiterated
therefore that, if supplied in such manner as to
attract exclusion, or such exemption, the item shall
not be treated as pre- packaged commodities for
the purposes of GST levy.
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